Πώς μοιάζει ο μύκητας των νυχιών;

Η ονυχομυκητίαση (μύκητας) είναι μια μεταδοτική και επικίνδυνη ασθένεια που απαιτεί μακροχρόνια φαρμακευτική θεραπεία. Προκειμένου να ξεκινήσει η θεραπεία εγκαίρως, είναι απαραίτητο να παρακολουθείται η κατάσταση της κεράτινης στιβάδας και να γνωρίζει πώς φαίνεται ο μύκητας των νυχιών στα διάφορα στάδια της ανάπτυξης της λοίμωξης. Οι μυκητιακές ασθένειες χαρακτηρίζονται από μια ποικιλία μορφών και συμπτωμάτων. Τα πρώτα σημάδια του μύκητα των νυχιών σπάνια προκαλούν ανησυχία στους ασθενείς, γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη μιας παθολογικής διαδικασίας. Χωρίς εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια και εργαστηριακές εξετάσεις, οι μύκητες δεν μπορούν να διακριθούν από δερματολογικές ασθένειες.

Παθογόνοι μύκητες και χαρακτηριστικά των εκδηλώσεών τους

Με μικροσκοπική εξέταση παθολογικού υλικού, είναι δυνατή η διάκριση της ονυχομυκητίασης από βακτηριακές λοιμώξεις. Ο μύκητας των νυχιών κάτω από το μικροσκόπιο είναι σαφώς καθορισμένος, αλλά πρέπει να γίνουν πρόσθετες δοκιμές για τον προσδιορισμό ενός τύπου παθογόνου.

Τα συμπτώματα του μύκητα των νυχιών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση του αιτιολογικού παράγοντα της παθολογικής διαδικασίας. Οι δερματολόγοι διακρίνουν τρεις κύριες ομάδες παθογόνων μυκήτων:

 • Δερματοφυτικά. Οι εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας αποτελούν περίπου το 90% των περιπτώσεων λοίμωξης. Στη φωτογραφία ενός μύκητα των νυχιών που προκαλείται από δερματοφυτικά παθογόνα, φαίνονται χαρακτηριστικά διαμήκεις λωρίδες και αποκόλληση θραυσμάτων πλάκας.
 • Υποψήφιος. Όσον αφορά τον επιπολασμό, είναι σαφώς κατώτεροι από τις δερματοφυτικές μυκόζες. Οι λοιμώξεις των ποδιών είναι σπάνιες και επηρεάζουν κυρίως τις πλάκες κέρατων των χεριών.
 • Να διαμορφώσουμε. Με εξαίρεση λίγα είδη, δεν παρουσιάζουν έντονες παθογόνες ιδιότητες. Η μυκητίαση μούχλας είναι συχνότερα μια δευτερογενής λοίμωξη που έχει προκύψει στο πλαίσιο ενός ενεργού πολλαπλασιασμού των δερματοφυτών μυκήτων.
Μύκητας των νυχιών

Τα εντυπωσιακά σημάδια βλάβης των νυχιών από τους δερματοφυτικούς μύκητες περιλαμβάνουν την εμφάνιση διαμήκων λωρίδων και κηλίδων από υπόλευκο έως ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Ο μύκητας επιτίθεται γρήγορα στο νύχι και στους γύρω ιστούς. Οι ασθενείς παρατηρούν την εμφάνιση κνησμού, απολέπισης του δέρματος και απαλότητας της πλάκας των νυχιών.

Στην περίπτωση των μυκητών καντιντίασης, η επιφάνεια των νυχιών ανακουφίζει και σχηματίζεται εγκάρσια πάχυνση της πλάκας. Ο περιτοναϊκός κύλινδρος πυκνώνει, γίνεται οδυνηρός όταν πιέζεται. Στο προχωρημένο στάδιο, οι πύλες και οι ασημένιες κλίμακες εμφανίζονται στις άκρες του νυχιού. Οι ζύμες επιτίθενται στην εγγύς περιοχή της κερατοειδούς πλάκας και σταδιακά την καταστρέφουν.

Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ανάπτυξης μούχλας είναι ένα αφύσικο χρώμα των νυχιών. Ανάλογα με τον τύπο του παθογόνου, το χρώμα της πλάκας γίνεται μπλε, καφέ, πράσινο και ακόμη και μαύρο.

Σπουδαίος!

Μια μόλυνση από μύκητες των νυχιών αναπτύσσεται αργά και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να εμφανιστούν τα πρώτα ορατά συμπτώματα. Εάν υπάρχει υποψία για πιθανή μόλυνση, είναι προτιμότερο να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα εκ των προτέρων.

Οι κύριες μορφές της ονυχομυκητίασης

Η ήττα της πλάκας νυχιών στα πόδια με μύκητα

Ανάλογα με τον εντοπισμό της εστίασης της λοίμωξης και τον μηχανισμό της βλάβης, διακρίνονται διάφορες μορφές της νόσου:

 • Περιφερική πλευρική ονυχομυκητίαση. Στο αρχικό στάδιο, σημειώνεται η εμφάνιση κιτρινωπών ή γκρίζων διαμήκων λωρίδων. Η διαδικασία θραύσης κινείται αργά από το ελεύθερο άκρο της πλάκας προς τη μήτρα. Τα άκρα των νυχιών γίνονται εύθραυστα και ανώμαλα, το περίγραμμα της θέσης της ζώνης ονυχοδυστροφίας είναι σαφώς ορατό. Χωρίς επαρκή θεραπευτικά μέτρα, η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε άλλες μορφές μυκητών.
 • Λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση. Η μόλυνση επηρεάζει μόνο την πλάκα των νυχιών χωρίς να επηρεάζει τους γειτονικούς ιστούς της επιδερμίδας. Υπάρχουν σαφώς λευκά ή κιτρινωπά σημεία στην επιφάνεια του νυχιού που δεν προκαλούν ενόχληση. Επειδή η λοίμωξη δεν προκαλεί δυσάρεστες αισθήσεις εκτός από μια αναισθητική εμφάνιση, οι ασθενείς δεν βιάζονται να λάβουν θεραπεία. Αυτό οδηγεί σε βαθιά διείσδυση της παθογόνου μικροχλωρίδας στη δομή των νυχιών, ακολουθούμενη από την καταστροφή της.
 • Κοντινή υπογλώσσια ονυχομυκητίαση. Χαρακτηρίζεται από βλάβη στη μήτρα των νυχιών με μικρές αλλαγές στο σώμα των νυχιών. Αυτή η μορφή προκαλείται συχνότερα από μύκητα candida και είναι επικίνδυνη λόγω παραβιάσεων της φυσιολογικής ανάπτυξης των πλακών των νυχιών. Εάν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, το νύχι θα απομακρυνθεί σταδιακά από το κρεβάτι, θα εμφανιστεί λοίμωξη των βαθιών στρωμάτων της επιδερμίδας με εξάτμιση.
 • Ολική δυστροφική ονυχομυκητίαση. Η πιο επικίνδυνη επιλογή για την ανάπτυξη μυκητιασικών λοιμώξεων. Αντιπροσωπεύει οποιαδήποτε άλλη μορφή μύκητα σε προχωρημένο στάδιο. Η ολική δυστροφία εκδηλώνεται μέσω πλήρους ή εστιακής καταστροφής της δομής των νυχιών, συχνά με πρόσθετες βακτηριακές δευτερογενείς λοιμώξεις.

Η μυκητίαση των νυχιών δεν θα εξαφανιστεί χωρίς ειδική θεραπεία, ακόμη και αν η ασθένεια είναι ήπια.

Τύποι ήττες

Οι ασθένειες των μυκήτων των νυχιών διαφέρουν ως προς τον βαθμό βλάβης στην κεράτινη στιβάδα. Οι μυκολόγοι διακρίνουν τρεις βασικούς τύπους ονυχομυκητίασης:

 1. Ο φυσιολογικός τύπος χαρακτηρίζεται από αλλαγή χρώματος, χωρίς ορατή βλάβη στο σώμα της πλάκας νυχιών.
 2. Ο υπερτροφικός τύπος εκδηλώνεται όχι μόνο σε αφύσικο χρώμα, αλλά και στην απώλεια υγιούς στιλπνότητας, παραμόρφωση του νυχιού, εξάντληση και μερική καταστροφή.
 3. Ο ονυχολυτικός τύπος μύκητα αντιπροσωπεύεται από σοβαρή βλάβη στην πλάκα των νυχιών με θάνατο μολυσμένου ιστού και επακόλουθη απόρριψη του νυχιού.

Στο ακραίο αναπτυξιακό στάδιο της μυκητίασης, μετά το διαχωρισμό της κεράτινης στιβάδας, μια γυμνή περιοχή της επιδερμίδας είναι ορατή κάτω από το νύχι, το οποίο καλύπτεται με φολιδωτές στρώσεις. Ο ασθενής αισθάνεται οδυνηρές αισθήσεις όταν τα δάχτυλα έρχονται σε επαφή με τα παπούτσια. Τα μυκητιακά νύχια φαίνονται αποκρουστικά.

Στάδια ονυχομυκητίασης

Στάδια ανάπτυξης της ονυχομυκητίασης

Στο αρχικό στάδιο, ο μύκητας των νυχιών εκδηλώνεται με έντονη δυσάρεστη μυρωδιά και φαγούρα διαφορετικής έντασης. Η τακτική θεραπεία υγιεινής των ποδιών δεν θα βοηθήσει στην εξάλειψη των πρώτων συμπτωμάτων της μυκητίασης μέχρι την πλήρη ανάρρωση. Υπάρχουν τρία στάδια του μύκητα των νυχιών:

 • Το πρώιμο στάδιο της ονυχομυκητίασης χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση σχεδόν αόρατων κηλίδων και λευκών ραβδώσεων στην μολυσμένη επιφάνεια. Η κλινική εικόνα δεν παρουσιάζει έντονα συμπτώματα, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάγνωση της λοίμωξης εγκαίρως.
 • Το επόμενο στάδιο ξεκινά με την απώλεια της φυσικής λάμψης των άνω στρωμάτων του νυχιού, μια ελαφρά παραμόρφωση των άκρων και το ελεύθερο τμήμα της πλάκας. Η αλλαγή χρώματος εξαπλώνεται σταδιακά σε υγιή ιστό και καλύπτει πλήρως το σώμα των νυχιών.
 • Με καθυστερημένη θεραπεία, η ασθένεια παραμελείται. Στο ακραίο στάδιο, το καρφί ξεφλουδίζει και χύνεται. Η ονυόλυση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια δευτερογενή λοίμωξη της επιδερμίδας των δακτύλων με επικίνδυνες βακτηριακές λοιμώξεις, η οποία είναι γεμάτη με σοβαρές σηπτικές επιπλοκές.

Εάν η λοίμωξη διεισδύσει βαθιά μέσα στη μήτρα, οι μηχανισμοί ανανέωσης των νυχιών είναι κατεστραμμένοι. Μια παρατεταμένη πορεία ονυχομυκητίασης μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες αλλαγές.

Μέθοδοι θεραπείας

Μέθοδος θεραπείας για ονυχομυκητίαση

Ο μύκητας των νυχιών αντιμετωπίζεται στο σπίτι. Η φαρμακευτική θεραπεία σε συνδυασμό με προσεκτική υγιεινή και υγιεινή θεραπεία των ποδιών μπορεί να διαρκέσει μήνες πριν από την πλήρη καταστροφή των μυκητιακών αποικιών.

Στα αρχικά στάδια, ο μύκητας μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδικά επιλεγμένους τοπικούς αντιμυκητιασικούς παράγοντες. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να χρησιμοποιείτε στοχευμένα φάρμακα. Είναι λιγότερο τοξικές και οι μυκητιασικές τους ιδιότητες σε σχέση με έναν συγκεκριμένο τύπο παθογόνου είναι τάξης μεγέθους υψηλότερου από εκείνη ενός ευρέος φάσματος αντιμυκητιασικών φαρμάκων.

Η εισαγόμενη ονυχομυκητίαση περιλαμβάνει τον διορισμό στοματικών φαρμάκων κατά του μύκητα. Λόγω των υψηλών ποσοστών ηπατοτοξικότητας, τα συστηματικά αντιμυκητιασικά φάρμακα λαμβάνονται με εξαιρετική προσοχή.

Η χειρουργική αφαίρεση των προσβεβλημένων θραυσμάτων νυχιών ενδείκνυται σε καταστάσεις στις οποίες η συντηρητική θεραπεία είναι αναποτελεσματική, δεν είναι δυνατή για ιατρικούς λόγους ή η λοίμωξη εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Οι χειρουργικές επεμβάσεις συνεπάγονται ορισμένους κινδύνους και επομένως χρησιμοποιούνται σπάνια.

Σπουδαίος!

Η θεραπευτική αγωγή για τον μύκητα σε κάθε στάδιο καταρτίζεται από τον θεράποντα ιατρό αφού πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.