Πώς να αναγνωρίσετε ανεξάρτητα έναν μύκητα στα πόδια στο αρχικό στάδιο

Οι μυκητιάσεις του δέρματος είναι συχνές. Προκύπτουν από μόλυνση με ανθρωποφιλικούς και ζωοανθρωποφιλικούς μύκητες. Μπορείτε να μολυνθείτε μέσω της επαφής και της καθημερινής ζωής επισκέπτεστε δημόσια λουτρά και σάουνες, πισίνες και γυμναστήρια. Οι μυκητιακές παθολογίες έχουν χαρακτηριστικές κλινικές εκδηλώσεις, αλλά δεν γνωρίζουν όλοι πώς μοιάζει ένας μύκητας στα πόδια, έτσι λίγοι άνθρωποι ζητούν ιατρική βοήθεια στα αρχικά στάδια. Αυτό θα βοηθήσει στη διάδοση της λοίμωξης.

Εξέταση του ποδιού από δερματολόγο

Συμπτώματα βλαβών του δέρματος στα δάχτυλα των ποδιών

Οι αρχικές αλλαγές, η εμφάνιση των οποίων προκαλείται από μυκητιασική λοίμωξη, είναι δύσκολο να παρατηρηθούν: δεν προκαλούν παθολογικές αλλαγές στην πληγείσα περιοχή και δεν προκαλούν δυσφορία. Με ισχυρή ανοσία, η μόλυνση μπορεί να καθαριστεί από μόνη της σε αυτό το στάδιο. Όταν η άμυνα του σώματος μειώνεται, αναπτύσσεται και προχωρά στο επόμενο στάδιο. Σε αυτό το στάδιο, διαρροή βλέννας σχηματίζεται στη διαγεννητική ζώνη. Το δέρμα γίνεται κόκκινο, ξηραίνει, ραγίζει. Αυτή η διαδικασία συνοδεύεται από σοβαρό κνησμό. Ταυτόχρονα, τα πόδια και τα τακούνια φαίνονται υγιή.

Κόκκινο, ραγισμένο δέρμα στη διαγεννητική περιοχή με μυκητιασική λοίμωξη

Συμπτώματα μυκητιασικής λοίμωξης στα νύχια

Τα προσβεβλημένα νύχια φαίνονται συγκεκριμένα, οπότε δεν είναι δύσκολο να πει πότε ξεκίνησε μια λοίμωξη. Η παθολογική διαδικασία αναπτύσσεται σύμφωνα με το ακόλουθο σενάριο:

 1. Οι πλάκες των νυχιών πυκνώνουν, αλλάζει το χρώμα τους: η απαλή ροζ απόχρωση εξαφανίζεται, εμφανίζεται ένα κιτρινωπό γκρι.
 2. Εμφανίζεται ένα κενό μεταξύ του κρεβατιού και της πλάκας.
 3. Η πλάκα των νυχιών αρχίζει σταδιακά να ξεφλουδίζει, τα άκρα της γίνονται εύθραυστα. Καταρρέουν και σταδιακά καταρρέουν.
 4. Υπάρχει σοβαρός κνησμός στην πληγείσα περιοχή. Αποσπά την προσοχή από τις καθημερινές δραστηριότητες.
 5. Ερεθισμός και ερυθρότητα σχηματίζεται στο δέρμα μεταξύ των δακτύλων και μετά επώδυνες ρωγμές.
 6. Η πληγείσα περιοχή έχει μια δυσάρεστη ξινή μυρωδιά.

Θα είναι δύσκολο να κόψετε τα νύχια σας με κανονικό ψαλίδι νυχιών. Δεν μπορούν να υποστούν επεξεργασία με ένα καρφί ή ειδικά τσιμπιδάκια: οι πλάκες θα καταρρεύσουν.

Μυκητιακή λοίμωξη των νυχιών

Συμπτώματα μύκητα στα πέλματα των ποδιών

Είναι πιο δύσκολο να προσδιορίσετε μόνοι σας τα σημάδια ενός μύκητα στο πόδι σας. Η ανάπτυξη της λοίμωξης προκαλεί την εμφάνιση στη σόλα σχηματισμών που μοιάζουν με κάλους. Η εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων σχετίζεται με ποια μορφή εξελίσσεται η ασθένεια.

Όλα ξεκινούν με το πλακώδες σχήμα. Σε αυτό το στάδιο, η μόλυνση εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη σόλα. Το δέρμα σε αυτό γίνεται τραχύ και καυλιάρης, αρχίζει να ξεφλουδίζει ενεργά και φαγούρα πολύ. Εξωτερικά, το πόδι μοιάζει με αποτέλεσμα έλλειψης κανονικών πεντικιούρ (παραμελημένο).

Η υπερκερατωτική μορφή συνεχίζει να αναπτύσσεται. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, σχηματίζονται γκρίζα πάχη στα θησαυροφυλάκια. Ξεφλουδίζουν πολύ στα άκρα. Αντί των παλαιών κάλων, εμφανίζονται βαθιές ρωγμές. Αυτή η διαδικασία προκαλεί πολύ πόνο. Οι γιατροί αποκαλούν αυτό το φαινόμενο "πόδι μοκασίνης". Εάν κοιτάξετε τη σόλα του προσβεβλημένου ποδιού από ψηλά, θα έχετε την εντύπωση ότι μια πυκνή κίτρινη-γκρι εσωτερική σόλα είναι προσαρτημένη σε αυτό. Η μυκητιασική λοίμωξη εξαπλώνεται στον διαπολιτισμικό χώρο και τα νύχια. Αλλάζουν χρώμα, ξεφλουδίζουν και καταρρέουν.

Δυσυδρωτική μορφή του ποδιού του αθλητή

Δυσιδρωτική μορφή. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κυψελών στο δέρμα των ποδιών, οι οποίες είναι γεμάτες με ένα θολό υγρό. Αυτό είναι δυνατό μόνο σε προχωρημένες μορφές της πορείας της λοίμωξης. Όταν καταστρέφονται οι φυσαλίδες, η διάβρωση του κλάματος εμφανίζεται στη θέση τους, η οποία συνεχώς εκτοξεύεται. Τα παθογόνα βακτήρια εισβάλλουν εύκολα σε ανοιχτές πληγές. Μια δευτερογενής λοίμωξη επιδεινώνει σημαντικά την κατάσταση του ασθενούς. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί μια μυκητιασική λοίμωξη από τις εξωτερικές εκδηλώσεις της: τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά μιας κλινικής για έκζεμα ή ψωρίαση.

Κλινικά σημάδια μύκητα σύμφωνα με τα στάδια της νόσου

Μπορεί να χρειαστούν 3 έως 14 ημέρες από τη στιγμή της μόλυνσης έως την έναρξη των συμπτωμάτων. Η διάρκεια της περιόδου επώασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του μύκητα που προκάλεσε τα χαρακτηριστικά συμπτώματα (μύκητες τύπου ζύμης, μούχλας ή candida) και την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μια μυκητιακή λοίμωξη περνά από τρία στάδια της ανάπτυξής της:

 1. Στο αρχικό στάδιο υπάρχει κοκκίνισμα της πληγείσας περιοχής, εμφάνιση ξηρού δέρματος, ξεφλούδισμα. Συγχρόνως, ο ασθενής αισθάνεται μια αδιάκοπη φαγούρα.
 2. Το μεσαίο στάδιο χαρακτηρίζεται από την εξάπλωση της λοίμωξης σε ολόκληρο το πόδι.
 3. Με προχωρημένη μορφή, παρατηρείται βλάβη στις πλάκες των νυχιών, το δέρμα των ποδιών καλύπτεται με ρωγμές, το στρώμα κερατοειδούς χωρίζεται σε μεγάλες στρώσεις.
Βαθιά ρωγμές στο δέρμα των ποδιών με προηγμένη μορφή του μύκητα

Εάν δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία, η λοίμωξη γίνεται χρόνια. Χαρακτηρίζεται από μια αλλαγή σε ύφεση και παροξύνσεις.

Διαφορική διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου ξεκινά με μια εξέταση του ποδιού από έναν δερματολόγο με τη συλλογή της αναμνηστικής. Με βάση τα αποτελέσματά τους, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει επιπλέον εργαστηριακές εξετάσεις.

Απαραίτητη παραγωγή:

 1. Ξύσιμο της πληγείσας περιοχής, ακολουθούμενη από μικροσκόπηση (με τη βοήθεια της οποίας είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί η μυκητιακή φύση της λοίμωξης).
 2. Σπορά του εκχυλισμένου βιολογικού υλικού σε ειδικά θρεπτικά μέσα. Οι αποικίες παθογόνων μικροοργανισμών που αναπτύσσονται με αυτόν τον τρόπο καθιστούν δυνατή την αναγνώριση του αιτιολογικού παράγοντα της νόσου και τον προσδιορισμό της ευαισθησίας της στα σύγχρονα αντιμυκητιασικά φάρμακα. Θα δημιουργηθεί ένα θεραπευτικό σχήμα με βάση αυτό το εργαστηριακό τεστ.

Οι μυκητιακές βλάβες πρέπει να διαφοροποιούνται από τη λεύκη, τη σμηγματόρροια, την ψωρίαση, τη σύφιλη λευκοδερμία και τη νευροδερματίτιδα. Για τους σκοπούς αυτούς, χρησιμοποιείται μια εξέταση του δέρματος κάτω από μια ξύλινη λάμπα PCR.

Ξύσιμο από την πληγείσα περιοχή για διάγνωση μυκητιασικής λοίμωξης

Πώς να αντιμετωπίσετε το πόδι του αθλητή

Για την καταπολέμηση των μυκητιασικών λοιμώξεων, λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

 • αντιμυκητιακές αλοιφές
 • Αντιμυκητιασικά φάρμακα σε δισκία.
 • παραδοσιακό φάρμακο.

Οι πληγείσες περιοχές αντιμετωπίζονται με αλοιφές δύο φορές την ημέρα. Πρώτα απ 'όλα, το δέρμα των ποδιών πρέπει να βράσει στον ατμό και να καθαριστεί από την κεράτινη στιβάδα. Η διάρκεια λήψης των δισκίων καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό. Η πορεία της θεραπείας για τα αρχικά στάδια της λοίμωξης, κατά κανόνα, δεν διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα, οι παραμελημένες μορφές αντιμετωπίζονται εντός έξι μηνών. Η παραδοσιακή ιατρική μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία επούλωσης. Οι γιατροί συστήνουν στους ασθενείς τους να τηρούν τις ακόλουθες συνταγές.

Δίσκοι ξιδιού και υπεροξειδίου του υδρογόνου. Πρέπει να ρίξετε νερό σε μια λεκάνη σε θερμοκρασία 37 βαθμών, προσθέστε 20 γραμμάρια ξιδιού, στη συνέχεια χαμηλώστε τα πόδια σας στο νερό και θερμάνετε εκεί για 20 λεπτά. Μετά από αυτό, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε την κεράτινη στιβάδα με ελαφρόπετρα, σκουπίστε τα πόδια σας στεγνά και λερώστε το προσβεβλημένο δέρμα με διάλυμα 3% υπεροξειδίου του υδρογόνου. Στο τέλος της διαδικασίας, οι πληγείσες περιοχές επικαλύπτονται με αντιμυκητιακή κρέμα που συνταγογραφήθηκε από τον γιατρό.

Ιατρικό λουτρό ποδιών για την καταπολέμηση του μύκητα στα πόδια

Αλατισμένα λουτρά και χυμός σελαντίνης. Τα πόδια προετοιμάζονται στον ατμό σε διάλυμα αλατιού (ένα κουταλάκι του γλυκού ανά λίτρο νερού) και στη συνέχεια λιπαίνονται με χυμό φικάνου φτιαγμένο από φρέσκα φύλλα και λεπίδες από γρασίδι. Η διαδικασία τελειώνει με την εφαρμογή ενός αντιμυκητιασικού φαρμάκου.

Τα λουτρά σόδας (20 γραμμάρια σκόνης ανά δύο λίτρα νερού) μειώνουν τη φλεγμονή και διεγείρουν την επούλωση του έλκους. Τα πόδια βράζονται στον ατμό για 15 λεπτά, σκουπίζονται με μια πετσέτα και υποβάλλονται σε επεξεργασία με αιθιοτροπική αλοιφή.

Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της θεραπείας, είναι σημαντικό να απολυμάνετε πλήρως όλες τις επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή τα πονεμένα πόδια (παπούτσια, ρούχα, κλινοσκεπάσματα). Αφού αντιμετωπίσετε τις πληγείσες περιοχές του δέρματος, πρέπει να πλύνετε καλά τα χέρια σας και στη συνέχεια να τα αντιμετωπίσετε με ένα υγρό αντισηπτικό. Η παραβίαση του αριθμού των δόσεων φαρμάκου και η δοσολογία τους οδηγεί σε αύξηση της ευαισθησίας της παθογόνου μικροχλωρίδας, στην ανάγκη παράτασης της θεραπείας και στην αντικατάσταση δισκίων και αλοιφών.

Για να αποφύγετε τις επαναλαμβανόμενες υποτροπές, είναι σημαντικό να αποφύγετε την επανεμφάνιση. Φορέστε μόνο στεγνά παπούτσια, επιλέξτε κάλτσες από φυσικά υφάσματα και χρησιμοποιήστε μόνο αξεσουάρ προσωπικού πεντικιούρ.