Λαϊκές θεραπείες για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών

Τα πόδια του μύκητα των νυχιών θεραπεύονται με λαϊκές θεραπείες

Το καλοκαίρι ταξιδεύουμε πολύ, επισκέπτονται δημόσιες παραλίες, επισκέπτονται πισίνες και ντους. Μερικές φορές μας ταξιδεύουν ακόμη και σε μεγάλα ταξίδια στις θάλασσες όπου πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δημόσιες παραλίες ή τουαλέτες για καλύτερα ή χειρότερα. Αυτά είναι όλα τα μέρη με αυξημένη συσσώρευση λοιμώξεων, όπου μπορείτε να πιάσετε συχνά μύκητα των νυχιών. Η θεραπεία δεν είναι εύκολη, αλλά μην απελπίζεστε - μπορείτε ακόμα να απαλλαγείτε από τον μύκητα στα νύχια σας!

Ο μύκητας των νυχιών είναι μια συνήθης κατάσταση που συνήθως ξεκινά με ένα μικρό σημείο κάτω από την άκρη του νυχιού. Έρχεται σε λευκό και κίτρινο. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο μύκητας εμφανίζεται και στα δύο πόδια και στα χέρια. Εάν δεν παρατηρηθεί εγκαίρως, η μυκητιακή λοίμωξη θα αρχίσει να εξαπλώνεται πιο βαθιά. Με την πάροδο του χρόνου, ο μύκητας μπορεί να αποχρωματίσει, να πυκνώσει και να συντρίψει την πλάκα των νυχιών. Αυτό μπορεί να επηρεάσει πολλά γειτονικά νύχια, ακόμα κι αν μόνο ένα είχε αρχικά μολυνθεί.

Εάν η κατάσταση είναι ήπια και δεν σας ενοχλεί, μπορεί να μην χρειαστείτε σοβαρή θεραπεία. Εάν έχετε σοβαρό πόνο από μύκητα νυχιών, δημοφιλείς συμβουλές φροντίδας και διάφορα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν. Φροντίστε τα πόδια σας, γιατί ο μύκητας των νυχιών επιστρέφει συχνά ακόμη και με επιτυχημένη θεραπεία. Ένα άλλο δημοφιλές όνομα για τον μύκητα είναι η ονυχομυκητίαση. Και η κατάσταση στην οποία ο μύκητας επηρεάζει την περιοχή μεταξύ των ποδιών και του δέρματος των ποδιών ονομάζεται μυκητίαση του ποδιού (tinea pedis).

Συμπτώματα εμφάνισης μυκητιασικής λοίμωξης

Ακόμα κι αν δεν έχετε συναντήσει ποτέ μύκητα των νυχιών και δεν έχετε ιδέα πώς μοιάζει, δεν θα χάσετε ποτέ αυτή τη βασανιστική φαγούρα. Δεν θα είναι περιττή η εφαρμογή συνταγής για λοίμωξη για την πρόληψη, έτσι ώστε η διαδικασία να μην αναλάβει τη φάση της εκτέλεσης. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι συνιστούν τη χρήση ξιδιού για την απολύμανση της περιοχής όπου είναι πιθανό να πάρει ο μύκητας. Τα κύρια συμπτώματα των νυχιών και του ποδιού του αθλητή είναι:

 • Κνησμός στην περιοχή της λοίμωξης
 • Άλλαξε το χρώμα της πλάκας νυχιών.
 • Διάσπαση και ευθραυστότητα των νυχιών.
 • Επώδυνες αισθήσεις στο πόδι.

Η αποτελεσματική θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει με τα πρώτα συμπτώματα του μύκητα των νυχιών. Ειδικές κρέμες και αλοιφές με αντιμυκητιακό αποτέλεσμα θα σας βοηθήσουν με αυτό. Η ουσία των επαγγελματικών θεραπειών για την απαλλαγή από μυκητιασικές λοιμώξεις στα πόδια είναι ότι όχι μόνο εξαλείφουν τα συμπτώματα, αλλά καταστρέφουν επίσης την ίδια την πηγή της λοίμωξης.

Μυκητιασική λοίμωξη μπορεί να συμβεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους. Με την ηλικία, το νύχι μπορεί να γίνει εύθραυστο και ξηρό. Οι προκύπτουσες ρωγμές στα νύχια επιτρέπουν στους μύκητες να εισβάλλουν στο εσωτερικό. Άλλοι παράγοντες, όπως η μειωμένη ροή αίματος στα πόδια, ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορούν επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της πιθανότητας μόλυνσης.

Μια μυκητιασική λοίμωξη στα πόδια μπορεί να ξεκινήσει από το πόδι του αθλητή (πόδι του αθλητή) και μετά να εξαπλωθεί από το ένα δάχτυλο στο άλλο. Ταυτόχρονα, κάποιος είναι απίθανο να μολυνθεί με μύκητα. Είναι πιο πιθανό να τον έρθετε σε επαφή με τον έξω κόσμο σε δημόσιο χώρο.

Παράγοντες κινδύνου και επιπλοκές

Ο διαβήτης τύπου 1 και 2 είναι δυσάρεστοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μόλυνσης από ζύμη. Ο διαβήτης προκαλεί συχνά προβλήματα κυκλοφορίας στα πόδια και μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα λόγω βλάβης των νεύρων. Αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο κυτταρίτιδας, ξηρών ποδιών, ρωγμών και τραυματισμών. Λόγω της κακής κατάστασης του δέρματος, των αιμοφόρων αγγείων και των νευρικών ινών, ένας σχετικά μικρός τραυματισμός στα πόδια, συμπεριλαμβανομένης μιας μυκητιασικής λοίμωξης των νυχιών, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε διαβήτη και υποψιάζεστε ότι έχετε μύκητα.

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μυκήτων νυχιών:

 • Διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος
 • Βαριά εφίδρωση
 • Μια ιστορία ενός αθλητικού ποδιού
 • Βλάβη στο δέρμα ή στα νύχια
 • Συνθήκες δέρματος (όπως ψωρίαση)
 • Οποιοσδήποτε τύπος διαβήτη
 • Αδύναμη ασυλία

Μην ξεκινήσετε τη θεραπεία καθώς ο μύκητας, ανάλογα με τη σοβαρότητά του, μπορεί να είναι επώδυνος και να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στο δέρμα και στην πλάκα των νυχιών. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν υποψιάζεστε ότι οι ανοσοποιητικές δυνάμεις του σώματος είναι χαμηλές, καθώς η ζημιά που προκαλείται από τον μύκητα είναι δύσκολο να διορθωθεί. Γι 'αυτό είναι τόσο σημαντικό να θεραπεύσετε τον μύκητα εγκαίρως το συντομότερο δυνατό.

Οι κύριες μέθοδοι θεραπείας

Δυστυχώς, ένα τέτοιο πρόβλημα όπως η μυκητιακή λοίμωξη των νυχιών και του δέρματος εμφανίζεται όχι μόνο σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά. Οι γιαγιάδες μας χρησιμοποίησαν τον παλαιότερο και πιθανώς ταχύτερο τρόπο για να απαλλαγούμε από τη μόλυνση - ξύδι. Για ένα μπολ με νερό χρειάζεστε ένα ποτήρι ξύδι 9%. Τέτοια λουτρά μπορούν να σκοτώσουν τα μυκητιακά σπόρια και να τα αποτρέψουν από τη διάδοση. Σημειώστε ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι πολύ επώδυνη για ερεθισμένες ή φθαρμένες περιοχές του δέρματος.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα σπόρια όχι μόνο μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα των ποδιών, αλλά μπορούν επίσης να παραμείνουν εύκολα στον βραχίονα ή σε άλλα μέρη του σώματος. Όσο πιο γρήγορα χρησιμοποιείτε τα πιο αποτελεσματικά μέσα φροντίδας για μια κατεστραμμένη περιοχή, τόσο πιο γρήγορα θα είστε σε θέση να την θεραπεύσετε. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν οι στρατηγικές αυτοεξυπηρέτησης και τα εξωχρηματιστηριακά προϊόντα δεν έχουν βοηθήσει. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της κατάστασής σας και τον τύπο του μύκητα που την προκαλεί. Μπορεί να χρειαστούν μήνες για να δείτε αποτελέσματα. Και ακόμη και αν βελτιωθεί η κατάσταση των νυχιών σας, οι νέες λοιμώξεις δεν είναι ασυνήθιστες.

Τα αντιμυκητιακά φάρμακα διατίθενται τόσο τοπικά όσο και για από του στόματος χρήση. Είναι συχνά η πρώτη επιλογή επειδή καθαρίζουν τη μόλυνση γρηγορότερα από τα τοπικά φάρμακα. Η δράση αυτών των κεφαλαίων στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της πλάκας νυχιών και στην επίτευξη ταχύτερης απόσπασης του πληγέντος τμήματος. Συνήθως χρειάζονται 6-12 εβδομάδες για να εξαφανιστεί εντελώς ο μύκητας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αισθητό όταν το υγιές νύχι μεγαλώνει. Όσο μεγαλύτερος είναι ο ασθενής, τόσο ασθενέστερο είναι το αποτέλεσμα της θεραπείας. Οι ενήλικες άνω των 65 ετών μπορεί να έχουν μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης και μπορεί να απαιτούν επιπλέον τοπικά φάρμακα.

Τα από του στόματος αντιμυκητιασικά φάρμακα δεν χρησιμοποιούνται ευρέως επειδή μπορούν να προκαλέσουν διάφορες παρενέργειες. Εάν η ασθένεια δεν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, οι γιατροί προσπαθούν να το κάνουν με εξωτερικούς παράγοντες. Συνιστάται εξετάσεις αίματος για τον προσδιορισμό της ακριβούς δόσης του φαρμάκου. Οι γιατροί μπορεί να μην προτείνουν στοματικά φάρμακα για άτομα με ηπατική νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια ή άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα. Άλλωστε, συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι δερματικά εξανθήματα και ηπατική βλάβη.

Μια άλλη θεραπεία για ασθένειες είναι το αντιμυκητιακό βερνίκι νυχιών. Το εφαρμόζετε στα μολυσμένα νύχια και το γύρω δέρμα μία φορά την ημέρα. Μετά από επτά ημέρες, σκουπίστε τα εφαρμοσμένα στρώματα με αλκοόλ και μετά ξεκινήστε νέες εφαρμογές. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιείτε αυτό το βερνίκι νυχιών κάθε μέρα για σχεδόν ένα χρόνο.

Μια άλλη επιλογή θεραπείας είναι μια αντιμυκητιακή κρέμα, η οποία πρέπει να τρίβεται στα μολυσμένα νύχια μετά το μούλιασμα. Για να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα των κρεμών, είναι καλύτερο να αραιώσετε πρώτα τα νύχια σας. Το λεπτότερο στρώμα βοηθά το φάρμακο να διεισδύσει στον μύκητα και να το καταστρέψει. Για αυτήν τη διαδικασία, το στρώμα κερατοειδούς αραιώνεται με ουρία και στη συνέχεια αφαιρείται με ένα αρχείο ή άλλο όργανο.

Οι πιο αποτελεσματικές λαϊκές θεραπείες

Σπιτική αλοιφή ξιδιού

Θεραπεία του μύκητα των νυχιών με αλοιφή ξιδιού

Το πιο ισχυρό μέσο για να απαλλαγούμε από τον μύκητα είναι το ξίδι και ένα αυγό. Κάνουν μια εξαιρετική αλοιφή που προάγει την επούλωση των ιστών και την απαλότητα της πληγείσας περιοχής των νυχιών. Ένα ωμό αυγό κοτόπουλου τοποθετείται σε ένα βάζο με ξύδι και στη συνέχεια τοποθετείται σε ένα σκοτεινό ντουλάπι έως ότου η ουσία διαλύσει το κέλυφος. Στη συνέχεια, πρέπει να αφαιρέσετε το φιλμ και να ανακατέψετε ξύδι, λάδι και αυγό. Η αλοιφή εφαρμόζεται στα πόδια στον ατμό, προχωρά σελοφάν και δημιουργείται το αποτέλεσμα του λουτρού. Στη συνέχεια, η πληγείσα μαλακή περιοχή αφαιρείται και η αλοιφή εφαρμόζεται ξανά την επόμενη μέρα.

Λοσιόν σκόρδου

Το σκόρδο είναι ένας ισχυρός φυσικός αντιβακτηριακός και αντιμυκητιασικός παράγοντας. Βοηθά στην απομάκρυνση των μυκητιακών βλαβών με τον πιο ήπιο τρόπο, ακόμη και σε προχωρημένες περιπτώσεις. Ο χυμός σκόρδου αναμιγνύεται με αλκοόλη σε αναλογία 1: 1 και αραιώνεται με απεσταγμένο νερό. Με αυτήν την λοσιόν, όλες οι πληγείσες περιοχές του δέρματος και των νυχιών πρέπει να λιπαίνονται τη νύχτα έως ότου ο μύκητας σκοτωθεί εντελώς. Αυτή η λοσιόν είναι αποτελεσματική ακόμη και σε προχωρημένες περιπτώσεις.

Συμπιέστε τη μέντα

Το μέντα είναι ένας εξαιρετικός αντιμυκητιασικός παράγοντας. Τα αιθέρια έλαια σε μέντα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά έναντι των μυκήτων, των λαμπλίων και των σταφυλόκοκκων. Η παραδοσιακή ιατρική πιστεύει ότι η θεραπεία του μύκητα με βότανα είναι η ίδια αποτελεσματική μέθοδος με τη χρήση αλοιφών. Τα φρέσκα φύλλα των φυτών ή το αιθέριο έλαιο είναι το καλύτερο για τη συμπίεση. Εάν φτιάχνετε από φρέσκα φύλλα, τότε πρέπει να αλέσετε τη μέντα με αλάτι και να την εφαρμόσετε στο πονόλαιμο. Εάν ο μύκητας βρίσκεται σε ένα άβολο μέρος στο χέρι ή στο πόδι, είναι καλύτερα να το ασφαλίσετε με έναν επίδεσμο. Το αιθέριο έλαιο είναι κατάλληλο για λίπανση των κατεστραμμένων περιοχών.

Αλοιφή θειικού χαλκού

Ένας άλλος δημοφιλής τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε θειικό χαλκό για την καταπολέμηση του μύκητα και των λοιμώξεων. Είναι μέρος πολλών αντιμυκητιασικών αλοιφών, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αυτόνομη θεραπεία. Εάν δεν έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε μια αλοιφή από ένα φαρμακείο, τότε μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Χρησιμοποιήστε λίπος πίσσας ή χήνας για να δημιουργήσετε μια λιπαρή βάση και προσθέστε εκεί ένα κουταλάκι του γλυκού θείο και θειικό χαλκό. Ο θειικός χαλκός πρέπει πρώτα να πυρωθεί σε τηγάνι μέχρι να γίνει λευκό ή γκρι. Είναι απαραίτητο να λερώσετε αυτήν την αλοιφή στα πονεμένα μέρη των ποδιών ή των χεριών κάθε βράδυ.

Ιώδιο κατά του μύκητα των νυχιών

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το συνηθισμένο ιώδιο, το οποίο μπορεί πάντα να βρεθεί στο σπίτι, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μύκητα. Λειτουργεί καλά σε πληγές, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι μόνο μια σταγόνα ιωδίου μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη μυκητιασικών λοιμώξεων του ποδιού. Αυτή είναι η καλύτερη θεραπεία για τις πρώτες εκδηλώσεις του μύκητα στα νύχια. Τη νύχτα, απλώνεται απευθείας στην πλάκα των νυχιών και στη συνέχεια φοράτε κάλτσες έως ότου απορροφηθεί το ιώδιο από το νύχι το πρωί. Η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Πρόληψη ποδιών αθλητή

Να θυμάστε ότι η πρόληψη του μύκητα είναι δυνατή με λαϊκές θεραπείες για το πόδι. Έτσι, εάν υποψιάζεστε έναν μύκητα, χρησιμοποιήστε ξύδι ή ιώδιο. Οι ακόλουθες συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του μύκητα των νυχιών ή της επανεμφάνισης:

 1. Πλύνετε τα χέρια και τα πόδια σας τακτικά. Πλύνετε τα χέρια σας αφού αγγίξετε ένα μολυσμένο νύχι. Ενυδατώστε τα νύχια σας μετά το πλύσιμο.
 2. Κόψτε τα νύχια σας ευθεία, εξομαλύνετε τις άκρες με ένα αρχείο, βάλετε τις πυκνές περιοχές. Απολυμάνετε τις κουρευτικές μηχανές νυχιών σας μετά από κάθε χρήση.
 3. Φορέστε κάλτσες που ιδρώνουν ιδρώτα ή αλλάξτε τις όλη μέρα.
 4. Επιλέξτε παπούτσια κατασκευασμένα από αναπνεύσιμα υλικά.
 5. Πετάξτε τα παλιά παπούτσια ή θεραπεύστε τα με απολυμαντικά και αντιμυκητιασικά φάρμακα.
 6. Φορέστε παπούτσια γύρω από την πισίνα, σε αποδυτήρια και σε κοινόχρηστους χώρους.
 7. Επιλέξτε ένα σαλόνι νυχιών που χρησιμοποιεί αποστειρωμένα εργαλεία νυχιών για κάθε πελάτη.
 8. Απορρίψτε το βερνίκι νυχιών και τα τεχνητά νύχια.